sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Ammatin mietintää

Olen tässä lukion edetessä miettinyt, mitä haluan lähteä opiskelemaan lukion jälkeen ja mihin ammattiin haluan. Valintani on aika varmasti äidinkielen opinnot jyväskylässä, josta valmistuisin kieliasiantuntijaksi. Ei siis opettajaksi.

Jonkin aikaa ajattelin haluavani psykologiksi, mutta sitten tajusin, että se olisi liian raskas ammatti minulle. Reagoin todella herkästi muiden ihmisten tunnetiloihin, eikä joka päiväinen masentuneiden ihmisten kuunteleminen varmasti tekisi hyvää mielenterveydelleni. Siispä luovuin siitä ajatuksesta.

Mielenkiintoni äidinkieltä kohtaan on vain kokoajan lisääntynyt, ja jokin aika sitten otinkin selvää sen opinnoista. Koska en tiennyt, että äidinkieltä opiskelleet voivat tehdä paljon muutakin kuin vain toimia opettajina, ei tämä opiskeluvaihtoehto oikeastaan ollut aiemmin tullut mieleeni. Mutta kun otin selvää siitä, tajusin, että tämähän on minun ammattini!

Äidinkielen opiskelu ja äidinkielenasiantuntijaksi valmistautuminen antaisi myös todella hyvät mahdollisuudet kehittää itseäni kirjailijana. Näin minulla olisi ihana ammatti, jonka lisäksi kotona harrastaisin oman sisäisen kirjailijani voimistamista. Ja vielä joskus, kun olen valmis, saisin oman kirjani kustannettua.

4 kommenttia:

 1. Mitä kieliasiantuntija sitten tekee? Millaisiin töihin sillä voi suuntautua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Suomen kielen asiantuntijoita työskentelee muun muassa tiedottajina, kouluttajina, kieli- ja tekstikonsultteina, kielenhuoltajina, mediasisältöjen tuottajina ja toimittajina mediassa ja kustantamoissa sekä asiantuntijoina erityyppisissä kieleen, kielenohjailuun, kulttuuriin ja kielikoulutukseen liittyvissä kehitys- ja tutkimushankkeissa. He voivat työskennellä myös kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä ja toimia monikielisissä yhteisöissä suomen kielen asiantuntijoina. Sivuainevalinnat ovat tärkeitä urasuunnittelun kannalta."

   Anteeksi suora lainaus jyväskylän yliopiston sivuilta, en jaksanut kirjoittaa kännykällä omin sanoin :D jos olet itsekin kiinnostunut, löydät lisätietoja jyo.fi :)

   Poista
  2. Ahaa...

   Ja ei tulisi pieneen mieleenkään mennä enää kouluun. :) Olen niin opiskeluni opiskellut. Mutta paljon onnea ja menestystä sinulle!

   Poista