Narsistinen persoonallisuushäiriö
Ensinnäkin täytyy tehdä selväksi, että narsistisuus on täysin eri asia kuin narsistinen persoonallisuushäiriö. Narsistisen persoonallisuushäiriön taustalla on yleensä vakava kehityshäiriö, kun ihminen ei lapsuudessaan tai nuoruudessaan saa hyväksyntää ja huolenpitoa vanhemmaltaan. Yleensä henkilö pyrkii aikuisuudessaan korvaamaan tätä puutetta ihmissuhteilla, joissa hän hän saa ihailua. Häiriö voi helposti johtaa masennukseen, jos henkilö ei saakaan hyväksyntää ja ihailua muilta tahoilta.
Narsistisesti häiriintynyt ihminen on kykenemätön normaaleihin läheisiin ihmissuhteisiin. Narsistisen henkilön empatiakyky on laskenut, ellei se jopa puutu kokonaan. Henkilön itsensä mielestä hänen kuuluisi saada kaikilta muilta erityiskohtelua, hyväksyntää ja ihailua. Henkilöllä on myös yleensä suureelliset käsitykset itsestään, osaamisestaan ja saavutuksistaan. Käyttäytymisessä saattavat korostua ylimielisyys ja röyhkeys, ja suurin huomattava piirre on itsekkyys. Narsistinen henkilö ei pysty myöntämään epäonnistumistaan, mikä saattaa antaa valheellisen kuvan hyvästä itsetunnosta. Hän ei myöskään pysty ajattelemaan tai myöntämään olevansa väärässä. Narsisti saattaa myös kokea erityistä kateutta taikka tuntee muiden ihmisten kadehtivan häntä.
Vakavassa häiriössä narsistinen henkilö ei pysty lainkaan ottamaan huomioon muita ihmisä ja häneltä puuttuu kokonaan empatiakyky. Ihmissuhteissa tämä ilmenee hyväksikäyttämisenä - häiriintynyt henkikö näkee kaikki muut ihmiset vain välineenä saavuttaa omaa onneaan.
Yleensä tätä häiriötä ei kuitenkaan tunnisteta. Narsistinen henkilö osaa olla hyvin miellyttävä, jos hän vain näkee miellyttämisestä olevan itselleen hyötyä. Narsistit myös ovat yleensä niitä, jotka päätyvät yritysten johtoasemiin hyvien puhetaitojensa ja karismansa ansiosta.
Elämää narsistin kanssa
Kaukaa katsottuna karismaattinen ja sosiaalinen "kaikkien kaveri", jolla on hyvät puheenlahjat ja johtajan taidot. Menestyvä, itsevarma ja itseään arvostava ihminen. Mutta läheltä katsottuna jotain aivan muuta.
Yleensä häiriöstä tietävät vain läheiset ihmiset - juuri siksi narsistin seurustelusuhteet loppuvat yleensä lyhyeen, kun kumppanille selviää henkilön oikea puoli. Narsistisesta suhteesta voi olla kuitenkin erittäin vaikea irrottautua, ja tilanteen todellisen laidan voi tajuta vasta vuosien päästä, kun on jo menty naimisiin, ostettu talo ja saatu lapsia. Minä synnyin tällaiseen tilanteeseen.
jatkuu.......
Edellä mainutut asiat ovat faktatietoa häiriöstä, jota jatkan omilla kokemuksilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti